divendres, 22 d’abril del 2011

Els precedents, proposta de RD al novembre del 2008

L'any 2008 Renovació Democràtica, en aplicació del programa electoral de l'Alternativa per les eleccions generals del 2005, proposava un canvi en la llei electoral.
Es tractava de passar de 28 consellers a 42, respectant el que diu la constitució la meitat per llista territorial (3 consellers per parroquial) i l'altra meitat per llista nacional. Es proposava adoptar per l'atribució d'escons el mètode proporcional amb mitjana major en la variant d'Hont. Aquest canvi s'aplicaria també per les eleccions comunals. A la pràctica suposava una major representativitat amb la possibilitat pels grups minoritaris d'esser representats.


El Periodic 28/11/2008
"Els Verds volen més reformes i UNP rebutja els 42 consellers
Els que podrien ser els majors beneficiaris de la reforma proposada per RD, els partits petits, es van mostrar ahir dividits davant el projecte dels consellers no adscrits. D’una banda, els Verds, a qui el sistema de RD hagués donat representació parlamentària el 2005, veuen la reforma com «un pas més» cap a la proporcionalitat, però insuficient. La seva presidenta, Isabel Lozano, va recordar que els ecosocialistes defensen la «proporcionalitat total» i que volen arribar canvis profunds. D’altra banda, Unió Nacional de Progrés (UNP), que encara no ha concorregut a cap elecció, va rebutjar de ple l’ampliació del Consell de 28 a 42 consellers. «Ens oposem del tot a l’ampliació del Consell i més en temps de crisi i tenint en compte que hi ha consellers que no han obert la boca en quatre anys», va afirmar el president de la formació, Tomàs Pascual" 

Bartumeu, Jordana i Tarrado, representants dels grups que hi havien al consell en aquell moment (Socialdemòcrata, Liberal i CDA+Segle21), van desestimar per motius diversos la proposta dels consellers de Renovació Democràtica, De Haro i Pérez que eren no adscrits i per tant aquesta ni tan sols es va poder debatre a la cambra. 
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada