dilluns, 25 d’abril del 2011

Representativitat del consell

La composició del Consell, tant en les forces representades com en la proporció de cadascuna d'elles, es desvia del suport percentual que els votants donen a les opcions polítiques presents en les eleccions. Això és una evidència en tots els sistemes electorals però en les democràcies consolidades la tendència és buscar sistemes que assegurin la màxima representativitat en el parlament. Es a dir que aquest representi el millor possible la tria de l'electorat.

Aquí veiem gràficament per les tres darreres eleccions generals:
- el percentatge de vots obtingut per la llista nacional de cada opció presentada
- la composició del Consell amb el sistema actual
- la composició hipotètica del consell si s'apliqués un sistema proporcional (aquestes darreres dades són obtingudes amb un simulador que podeu consultar en línia)

Eleccions generals 2005:



   Veiem que aplicant un sistema proporcional la composició del Consell s'ajusta gràficament al suport electoral  que obtenen les diferents opcions polítiques presents en els comicis. L'opció del PLA veu el seu pes reduït al si del Consell, PS augmenta i CDA augmenten presencia, RD es manté però amb un conseller menys i Verds haguessin estat presents al Consell.
  S'obté un consell més plural, el diàleg, el pacte esdevenen indispensables.


Eleccions generals 2009:

  Aplicant un sistema proporcional en les eleccions de 2009, no haguessin canviat les forces representades en el Consell, tant UNP com Verds haurien quedat fora de l'arc parlamentari.
  Les proporcions de les 3 forces representades al Consell General, en canvi, haguessin estat lleugerament diferents, permetent diferents configuracions de pacte,
ja que quedaria configurat d'aquesta manera:

- PS 13 consellers
- CR 10 consellers
- APC 5 consellers


Eleccions generals 2011:

 En les darreres eleccions, l'indiscutible victòria de DA + UL, es veu amplificada amb el sistema actual i produeix una sobre representació d'aquesta força a la cambra. 
  La segona força, es veu perjudicada i el seu pes relatiu es veu disminuït d'una manera desproporcionada, i els grups minoritaris es queden sense representació.
El suport majoritari al projecte de DA +UL queda palès també en un sistema majoritari on tindria igualment una majoria absoluta parlamentaria.

  APC amb un sistema proporcional veuria plenament garantida la seva presència al Consell.
  Curiosament, pel que fa a Verds d'Andorra, amb un vot més hagués tingut un conseller en aquesta legislatura (en detriment d'un escó menys per part d'APC). 




  Més enllà dels canvis directes  en aplicar un sistema diferent en l'atribució dels escons, que veiem que ens dóna un consell que reflexa d'una manera molt més fidel la força que les diferents opcions recullen per part de l'electorat, cal que pensem en més efectes:

- els electors, en veure que el seu vot es tradueix en representació en funció del pes relatiu de cada partit tindrien menys tendència a actuar en clau de vot útil, vot de càstig, vot de la por o d'altres comportaments que poc tenen a veure amb la tria de qui millor pugui representar els propis valors o projecte de societat
- els representants hauran d'actuar en responsabilitat defensant programes concrets, valors clarament enunciats i projectes polítics ben identificats...

1 comentari:

  1. El primer que s'ha de fer fer és no utilitzar la llei d'Hondt, perquè perjudica molt els partits petits com s'ha vist a Espanya.

    Fent un sistema proporcional autèntic on s'adjudiquin restes a tothom, no com ara que només s'adjudiquen als que tenen un quocient més gran que zero, les últimes eleccions haurien resultat: DA 15 PS 10 APC 2 Verds 1.

    Els Verds haurien tingut representació tant el 2005 com el 2009.

    ResponElimina